L.O.V.E

L.O.V.E

Wednesday, 21 November 2012

Pavlova


Resepi pavlova kebanyakkannya sama je cuma cara membuatnya ada yg sedikit berbeza.. dan seperti biasa, aku akan buat cara mana yg paling mudah.. hahaha yg mudah itu lg best membuatnya..
Mari kita mulakan dgn bahan2 dulu:

~ 4 biji putih telur hayam..telur ni BUKAN yg disimpan dalam peti ais tu ye. Keluarkan dulu.
~ 3/4 cawan gula.
~ 1 sudu besar tepung jagung
~ 1/2 sudu teh cuka makan
~ 1/2 sudu teh esen vanila

Tu je bhn2nya... mudah kannn.. bahan topping kat bwh kang aku citer.. baca sampai abis dulu arahan ni ye.. hehehe

Cara2 membuatnya:

1)   Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dgn kadar kepanasan 140 darjah celsius.. guna api bawah saje..
 
2) Pastu bila nak start masak baru turunkan suhu antara 120-100 celcius..aku guna 120..cepat sikit kan..

3)   Mula2, asingkan dulu putih telor dgn kuning telor.. kita ambik yg putih telor aje tau..
 
4) Kemudian, putar putih telur pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telur tu gebu (Soft peaks). Korang putar guna button paling maxs terus ye..
 
5) Soft Peaks tu maknanya, bila korang telangkupkan bekas tu, putih telur tu tak jatuh..
 
6) Seterusnya, dgn kelajuan tinggi jugak, masukkan gula kastor sikit2..jgn stop putar..
 
7) Putar sampai kental..dlm keadaan mixer still berputar, masukkan tepung jagung, esen dan cuka terus ok...putar lagi dalam 4,5minit mcm tu..

10) Pastu sila kaup balikkan meringue tersebut sampai adunan sebati.. kaup balik dgn lemah lembut.. jgn ganas2 sgt.. kalau boleh pusingan spatula tu satu arah je..
 
11) Seterusnya, sediakan dulang pembakar dlm oven tu, lapikkan dgn kertas minyak, dan tuang adunan tadi atas kertas minyak tu..make sure masa bentukkan adunan tu, jgn buat terlalu tebal atau terlalu nipis..sedang2 je lah..
 
12) Then, masukkan dlm oven..aku pakai suhu 120 celcius..bakar dalam 1 jam 20minit mcm tu lah..ni pun bergantung pada jenis oven korang..kalau besar, lambat sikitlah.


P/S: Nak tau pavlova tu dah masak, kulitnya garing di luar dan lembut di dalam .. maksudnya bila kita tekan2 permukaan pavlova tu, kita akan rasa lembut2 sket..

13) Bila dah masak, jgn kuarkan terus dari oven..biarkan je dlm tu sambil bukak sikit pintu oven tu.ni untuk mengelakkan dia merekah..
 
Bahan2 topping:


~ Secawan @ 250 ml whipping cream..Aku pakai whipping cream jenama Rich. BTW, tak semua jenama whipping cream akan kental.
 
~Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi.. putar sampai kental.. lama gak nak jd kental tau.. dlm 10-15 minit gak.
~ Sementara tu jugak, sila potong buah2an yg nak di gunakan.. aku guna strawberi, anggur hitam dan kiwi je.. potong ikut sukahati korang lah..

Cara2 menghias:
~ Pindahkan pavlova td dgn berhati2 ke dalam bekas.. pavlova ni sgt lembut tau dlmnya.. macam mashmallow, sbb tu kena berhati2 masa nak asingkan dr baking paper..Lapiskan dgn whipping cream tadi. Ikut suka korang la nk taruk mcm mana pun.
~ Last sekali atur buah2an.. susun ikut kreativiti anda..sejukkan dulu dlm peti ais sblm di mkn.. mkn time krim dia sejuk2 lg sedapp..
Hasilnya : Tara!!!!!
 
**SELAMAT MENCUBA**

No comments:

Post a Comment