L.O.V.E

L.O.V.E

Wednesday, 21 November 2012

Bread Chocolate Pudding with Chocolate Sauce


Bahan A : Bread Pudding

-          1 buku roti gardenia saiz kecil.  

(Aku pakai semua melainkan yang atas dgn bawah je. Buang yang tepi2 dia. Setiap keping potong dua bahagian. Depend la nk bentuk segitiga ke, segiempat ka.

-          Kismis/chocolate chip.

Ini terpulang pada korang nk letak apa. Kalau nk manis, letak kismis tapi make sure selitkan kat bawah2 lapisan roti. Kalau tak nanti dia hangit. Chocolate chip tu boleh taburkan je kat atas roti.

-          80ML fresh milk.

Tuang dalam loyang yang berisi roti tadi dan make sure keseluruhan roti kena susu dan biarkan dia meresap. Letak tepi seketika tapi jgn terlalu lama nanti susu yang lebihan tu akan hangit bila dibakar nanti.
 

P/S: Sila sediakan bahan2 dibawah dulu sebelum korang buat yang atas ni. Takut bila susu tu terlalu lama dibiarkan meresap dalam roti, rasanya tidak sedap.

 

Bahan B : Utk membuat Chocolate (Disiram di dalam Loyang berisi roti dan fresh milk tadi).

-          1 penutup esen vanila
-          3 sudu besar marjerin/butter - cairkan dulu (aku cairkan dlm mikrowave dlm 10 saat je)
-          3 biji telor hayam
-          3 sudu besar serbuk koko + 3 sudu besar air panas = jadikan pes
-          1 sudu besar tepung jagung
-          1/2 cawan gula ( aku sukat pakai cawan kopi ). Kalau nk manis korang letak la 1cawan. Biar potong kaki..hahaha
** Ambil bekas yang besar sikit, dgn menggunakan spatula (senduk plastic pun boleh), pukul telur hayam dan gula sampai berbuih.
** Kemudian, bila dah nampak berbuih, masukkan pes koko, esen vanila, tepung jagung dan butter. Pukul lagi sampai sebati.
** Sila tuang adunan yang dah siap tadi dalam Loyang berisi roti dan susu tadi ok.
** Bakar dan masukkan dalam oven. Pakai api atas dan bawah. Aku pakai 150 celcius dan biarkan selama 45minit. Ini pun bergantung pada jenis oven korang. Kalau oven kecik, cepatla masak. 

Bahan C : Chocolate Sauce
-          1 keping chocolate cake bar. Aku pakai chocolate beryl mcm gmbr kat bawah. Dia jual besar2. Korang pakai 1 kerat kecik pun dah cukup.
 

-          Dengan menggunakan kaedah double boiled, masakkan coklat di atas sampai cair. Then dah siap, sila siram di atas pudding tadi.

-          Hasilnya : Taraaaaaa!!!!!!
 
 

**SELAMAT MENCUBA**

No comments:

Post a Comment